Получени са над 50 000 заявки за разсрочване на кредити. 25

...
Получени са над 50 000 заявки за разсрочване на кредити. 25
Коментари Харесай

Над 50 000 са заявките за разсрочване на кредити, обяви управителят на БНБ

Получени са над 50 000 поръчки за разсрочване на заеми. 25 хиляди от тях са утвърдени, но остават още съвсем два месеца за подаване на още заявки. Очаква се това число да се усили. Товя изясни в ефира на bTV шефът на Българска народна банка Димитър Радев. 

Според него банките ни са по-подготвени за тази рецесия с ковид, в сравнение с бяха през 2008 година, само че казусът в този момент е, че не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й.

" Банките са постоянни. Българският лев няма по какъв начин да се обезцени. Разполагаме против всеки лев с 1,5 евро и това няма да се понижи ", посочи шефът на Българска народна банка. 

Радев дефинира суаповата договорка като знак на доверие към страната ни.

" Суапова договорка значи валутно съглашение, което значи, че може да получаваме евро против закрепения курс, без да понижаваме валутния запас ", сподели още шефът на Българска народна банка и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е належащо.

Той предвижда, че влизането в чакалнята на Еврозоната може да се случи в идващите 3 месеца.

" Преди всичко приказваме за политически акт, постоянно може да има развития, които не се плануват елементарно. Имаме и рецесията с ковид. Става дума за комплициран административен и бюрократичен развой, само че идващите 3 месеца чакаме развиване ", разясни шефът на Българска народна банка. И добави, че не е имало проблем с обменяне на валута от началото на изключителното състояние. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР